6 missförstånd om fast tvål

By Redaktorerna
0

Vi har sammanställt sex vanliga missförstånd om tvål som brukar förekomma bland gemene man. Oavsett hur du vill slippa få torra händer eller bra vill ta reda på den faktiska effekten av fast tvål, är vi här för att tvätta bort alla missförstånd, förse dig med den rena sanningen och berätta om miljövänliga tvålar.

 

Missförstånd 1: Den fasta tvålen är väldigt ohygienisk

 

Om du är orolig för tillväxten av bakterier på fast tvål, har vi goda nyheter. En vanlig missuppfattning är att smuts och bakterier som tvättas bort från huden kommer att fastna på själva tvålytan på något sätt. Det kan inte vara mer fel. När du tvättar med lyxig fast tvål för män tar den bort orenheter så att de lätt kan sköljas bort. Detta innebär att smuts som tvättats bort från huden även kan tvättas bort från själva tvålen – när du är klar, skölj bara tvålen snabbt under kranen och förvara den på ett torrt ställe, till exempel en lyxig och snygg tvålkopp. Dessutom är hårda tvålar i sig alkalisk, vilket gör att de skapar en olämplig miljö för bakterier att vistas på.

 

Missförstånd 2: Fast tvål är oekonomisk

 

Ingen vill se pengar spolas ner i avloppet, men sparar du verkligen pengar på att använda billig flytande tvål? Flertalet olika undersökningar har visat på att svaret är nej. Faktum är att billig flytande tvål är mer oekonomisk då de innehåller större nivåer vatten och även när vi pumpar ut tvål med händerna använder vi mycket mer tvål än när vi skulle göra med en hård tvål direkt på huden.

 

Missförstånd 3: Tvålflaskor är lätta att återvinna

 

Du kan inte bara panta eller skicka tvålflaskan till återvinningsstationen. Jämfört med oförpackad fast tvål som försvinner av sig själv medan du nyttjar den. När du får slut på flytande pumptvål måste du göra mer för att vara miljömedveten och återvinna själva flaskan. Först måste du skölja flaskan ren, eftersom tvålrester kan försvåra processen att bryta ner plasten och göra nya förpackningar. Pumpen måste tas bort och slängas i papperskorgen eftersom den inte kan återvinnas alls. Förpackningen på en fast två däremot är 100% återvinningsbar eftersom den bara har ett omslagspapper.

 

Missförstånd 4: Tvål torkar ut huden

 

Naturligtvis är vissa tvålar fulla med starka kemikalier, som inte enbart tvättar bort smuts, utan också hudens naturliga oljor. En väldoftande lyxig fast tvål är gjord på traditionellt vis med naturliga ingredienser som hjälper till att återfukta och vårda huden. Om du letar efter ytterligare fuktgivande produkter, välj glycerintvål eller fasta varianter på tvål som innehåller fuktgivande ingredienser som honung, sheasmör eller glycerin. I fast tvål finns det inget behov av att tillsätta konserveringsmedel för att hålla tvålen fräsch. Som vi redan har nämnt är hårda tvålar en ogästvänlig och olämplig miljö för bakterier eftersom de behöver vatten för att föröka sig, och tvålbasen är för basisk för deras tycke. Det betyder att du kan rengöra dig själv i lugn och ro utan att skada hudens naturliga flora, som annars skulle skadas av syntetiska konserveringsmedel. Glöm inte heller att använda återfuktande handkräm efter tvätt. Det är ett måste för hårtarbetande yrkesgrupper som tvättar händerna flera gånger om dagen.

 

Missförstånd 5: Hård tvål blir sörjig

 

Är du osäker på hur man bäst förvarar tvål? Vi rekommenderar att du sköljer av den snabbt under kranen när du är klar, och sedan torkar den i en fin avrivningsbar tvålkopp istället för att lämna den i en liten sörjig pöl på kanten av badkaret eller handfatet. Du kan till och med använda en klassisk hård tvål för att se bra ut i diskhon – Exempelvis är tvålarna från Claus Porto, Floris London och Truefitt & Hill perfekta inredningsdetaljer samtidigt som de doftar gott och tvättar rent exemplariskt.

 

Missförstånd 6: Handsprit är mer effektivt än hård tvål

 

Handdesinfektionsmedel och hård tvål är båda effektiva, men av olika anledningar. Först och främst är det viktigt att förstå skillnaden mellan bakterier (encelliga organismer) och virus (intracellulära parasiter som består av DNA/RNA). Dessa basilusker är sammansatta av DNA/RNA insvept i ett proteinskal, vilket gör dem mer kraftfulla än bakterier. Handsprit är vanligtvis sammansatt av isopropylsprit, och så kallad “gnuggande alkohol” som stör ut cellernas avgränsning mot omvärlden. För virus (som coronavirus) hjälper alkohol till att förstöra proteinskalet runt dem. Det betyder att DNA/RNA inuti har tappat sin kraft och inte längre kan fungera. Tvålens alkalitet kommer att lösa upp skalet runt viruset, vilket gör att det förstörs. Om du tvättar händerna med fast tvål i minst 20 sekunder kan du se till att viruset inte stannar kvar på händerna och därigenom minskar risken för infektion, vilket är en fördel som handsprit inte har. Det är tvålens utmärkta egenskaper såväl som dess användning som gör den så otroligt effektiv, vi tvättar händerna helt enkelt mer noggrant när vi använder hård tvål än när vi exempelvis spritar händerna. Att tvätta händerna med  tvål och vatten är också en av den främsta rekommendation för att minska spridningen av coronaviruset från svenska myndigheter till privatpersoner.