När ska man måla fasaden på sitt hus? Hur ofta behövs husgrunden målas och vilken färg ska användas för ändamålet? Vi på Gebenna guidar dig genom stegen samt hjälper dig att välja rätt typ av målarfärg.
Om din fasad behöver fräschas upp kan du uppnå ett vackert och hållbart resultat med fasadfärg – och då är det faktiskt inte alls så svårt.
Innan du börjar måla din fasad är det viktigt att du gör några funderingar kring vilken typ av färg och färg du väljer, samt vilket visuellt uttryck ditt hus har. Om ditt hus till exempel är målat med kritfärg kan du inte få vanlig fasadfärg att binda till det.
Måla en putsad fasad
När du ska välja färg till putsad fasad är det viktigt att du väljer en diffusionsöppen färg som låter väggen andas. Detta säkerställer att ingen fukt kommer in i väggen.
Om din fasad har målats många gånger tidigare, var medveten om att väggen stänger mer och mer för varje färgskikt som appliceras. Det kan därför bli nödvändigt att rengöra väggen på mekanisk väg innan den målas igen. Som en tumregel sägs det att om färgen lossnar eller om putsen är på väg att ramla av så behöver din fasad putsas med högtryckstvätt och skadan ska lagas innan du börjar måla den.
Vilken typ av fasadfärg ska jag välja?
När du ska måla din fasad är det viktigt att du väljer rätt fasadfärg. De vanligaste typerna av fasadfärg som används idag är:
Akrylfärg: Kallas även plastfärg. Denna är både smutsavvisande och långvarig och är avvisande mot regn. Det slår aldrig fel med en akrylfärg. Akrylfärg som är avsedd för utvändigt murverk är diffusionsöppen och låter väggen andas. Färgen fäster också både på nya samt tidigare målade ytor oavsett om det är betong, cementputs eller puts. Vi på Gebenna säljer vattenbaserad utomhusakrylfärg med hög väderbeständighet samtidigt som färgen låter ytan andas.
Oljeemulsionsfärg: Denna typ av färg är inte bra för en helputsad fasad. Å andra sidan är det riktigt bra för fasader som kan vara problematiska att måla – t ex. om ytan innehåller kalkrester eller om du inte vet vad som har målats med tidigare. Denna färg är även diffusionsöppen och ger en matt yta.
Silikatfärg: Detta är speciellt bra för obehandlade ytor, som vattenskurad vägg, betong, eternit eller puts. Slutresultatet liknar det som hos kalk, men du slipper kontaminering efteråt.
Silikonfärg: Denna är otroligt lik silikatfärg, men är mer avvisande mot vatten och smuts, trots att den är mer diffusionsöppen. Färgen kan användas på de flesta ytor, så länge de inte är målade med en produkt som smittar av.
Cementpulverfärg: Denna behöver röras upp med vatten och är särskilt bra på fuktiga väggar som helt nya vattenskurade väggar av gips eller betong. Idag är dock vattenskurprodukter så bra att de ofta torkar på bara några dagar och man kan måla dem med vanlig fasadfärg. Den slutliga ytan är ganska känslig för smuts, men den är lätt att tvätta.
Så målar du fasaden
För att uppnå bästa resultat är det viktigt att du är noggrann med dina förberedelser när du ska måla fasaden på ditt hus. Fasaden på ditt hus ska vara hälsosam och hållbar; det får inte vara fukt i din fasad och du måste se till att den inte flagar. Om det gör det måste dessa defekter åtgärdas innan du börjar måla med fasadfärg.
- Det första steget i att förbereda din fasad är att rengöra den noggrant så att all smuts och eventuella beläggningar tas bort.
- Reparera sedan alla sprickor och hål och ta bort löst puts.
- Nu behöver du täcka fönster och dörrar väl, samt alla ställen som inte behöver eller ska målas. Använd täckplast och maskeringstejp för detta.
- När alla reparationer är torra och jämnt slipade är du redo att ge ditt hus ett lager fasadfärg. Om din fasad inte har målats tidigare måste du först grunda den för att säkerställa optimal vidhäftning av fasadfärg.
- När du ger din fasad det första lagret fasadfärg kan du med fördel välja att blanda färgen med 10 % vatten. Det gör du för att färgen ska flyta ihop jämnare och det skapar även en hållbar grund för vidare målning av fasaden.
- När du målar fasaden, börja med att måla runt fönster och dörrar med en fasadpensel, varefter du kan rulla färgen på de stora ytorna, med en fasadroller med lång lugg. Notera! Andra färgskiktet ska inte spädas ut!
När du har målat fasaden en andra gång kan du börja måla sockeln/grunden på ditt hus.
Måla husgrunden
När du målat fasaden på ditt hus kommer pricken över i:et vara en nymålad husgrund. Förutom det estetiska uttrycket som en nymålad sockel ger, så har det också betydelse för hur frisk sockeln håller sig. Sockeln är en del av husets grund och precis som fasaden på ditt hus ska även sockeln underhållas. Bra sockelfärg stänger av vatten, så fukt har svårare att tränga in. Bra husgrundsfärg skyddar även grunden från vind och väder.
När målas husgrunden?
Oavsett vad du målar utomhus, försök tajma det med varmt väder. Om det regnar veckan du väljer att målagrunden på ditt hus riskerar du att den är blöt och att färgen regnar bort medan du målar. Se till att husgrunden är torr när du målar den – det är en förutsättning för att färgen ska fästa optimalt. Dessutom bör temperaturen ligga på mellan 10 och 25 grader.
Innan du börjar måla bör du se över husgrunden efter eventuella sprickor och lös puts. Om grunden är skadad måste dessa repareras innan du påbörjar att måla. Om husgrunden inte har målats tidigare, behandla den med en primer först.
Vilken färg ska jag använda till husgrunden?
När du målar husgrunden, använd diffusionsöppen färg så att grunden kan andas. Dessutom ska grunden vara stark och robust. Eftersom utomhusfärg utsätts för mer påverkan än inomhusfärg bör man därför alltid sträva efter en färg som tål naturens inslag.
Husgrunden ska målas två gånger.