Sveriges billigaste elavtal, en jämförelse mellan olika leverantörer

By Redaktorerna
0

Om du letar efter det billigaste elavtalet i Sverige har du kommit till rätt ställe. I det här blogginlägget kommer vi att jämföra priserna hos olika svenska elleverantörer. Vi tar även en titt på vilka typer av avtal de erbjuder och hur deras kundservice ser ut. Så oavsett om du funderar på att byta leverantör eller bara vill veta mer om den svenska elmarknaden, läs vidare!

För att hitta det billigaste elavtalet i Sverige är det viktigt att jämföra olika leverantörer. Det finns många webbplatser där du kan jämföra olika leverantörer och deras priser. Det är också viktigt att ta hänsyn till avtalets längd, eftersom vissa leverantörer kan ha billigare priser för längre avtal.

Pris per Kilowattimme (kWh)

När du jämför olika leverantörer är det viktigt att titta på priset per kilowattimme (kWh). Detta är måttenheten för elförbrukning. Priset per kWh kan variera kraftigt mellan olika leverantörer. Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella tilläggsavgifter som leverantören kan ta ut.

Elpriset i Sverige har stigit de senaste åren. Under 2022 beräknas du betala cirka 3-5 kronor per kilowattimme inklusive nätavgifter och energiskatt, men detta förväntas öka fram till 2023 när vi räknar in ökningar från spotpriser (som är högre än genomsnittet), samt skatter för nätanvändning/efterfrågan under topptider som driver upp kostnaderna ännu mer där!


Olika typer av elpriser i Sverige

Det finns två typer av elpriser i Sverige: baspris och marknadspris. Baspriset är ett reglerat pris som fastställs av regeringen och varierar inte. Marknadspriset bestäms av utbud och efterfrågan och kan därför fluktuera. Det billigaste elavtalet i Sverige beror på vilken typ av prissättning du tittar på 

Om du tittar på baspriset har Vattenfall det billigaste avtalet. Om du däremot tittar på marknadspriset är det svårt att säga vem som har det billigaste kontraktet eftersom detta ändras hela tiden. För att få en uppfattning om vilket företag som har det billigaste avtalet just nu kan du använda en jämförelsesajt som Elprisjämförelse.