Hur solceller och växelriktare bildar en helhet

By Redaktorerna
0

När du letar efter solceller tar det inte lång tid innan du träffar på  ordet ‘växelriktare’. Solpaneler och växelriktare bildar därför en helhet. De är en viktig del för den kompletta installationen av solceller. Men vad exakt betyder detta? Varför behöver man båda för att använda dina solceller?

Växelriktares roll för solceller

Utan en växelriktare kommer dina solceller inte att tillföra något extra värde. Detta har att göra med vilken typ av el som solceller genererar.

I det ögonblick dina solpaneler genererar elektricitet händer det  i form av likström (DC). Det är dock växelström (AC) som används för de flesta hushållsapparater. Detta är en annan typ av ström som behövs för att hushållsapparater ska fungera. Därför är det nödvändigt att konvertera strömmen. Det är här en växelriktare kommer in i bilden.

En växelriktare är ansvarig för att konvertera likström till växelström. Detta är den typ av ström som kan användas för alla hushållsapparater. Det betyder att denna enhet har en avgörande roll. Solcellerna och växelriktarna bildar en helhet.

Fördelar med en bra växelriktare

Samtidigt finns det fortfarande ett antal aspekter att ta hänsyn till. Det är till exempel aldrig bäst att köpa första tillgängliga konverterare. Det finns kvalitetsskillnader mellan olika alternativ. Var uppmärksam på följande, till exempel:

  • Kraft: Den strömkraft en växelriktare kan hantera spelar en viktig roll. Detta kan vara något under WP-kapaciteten av ditt solcellsystem. I allmänhet rekommenderas en minsta kapacitet på 90% av dina solcellers kapacitet. Då kommer du att optimera solcellernas potential. På detta vis investerar du i en växelriktare som faktiskt levererar så mycket som möjligt.

  • Livslängd: Dessutom finns det nu allt bättre växelriktare tillgängliga på marknaden. Se därför till att välja ett alternativ som är känt för sin relativt långa livslängd. Det är ganska vanligt att köpa en växelriktare med en livslängd mellan 10 och 15 år. Du får ofta en garanti på 5 eller 10 år. Självklart, precis som med livslängden, är det bättre med en så lång garanti som möjligt. Detta minimerar risken för oväntade kostnader.

  • Märke: Slutligen är vanligtvis säkert att välja bland vissa pålitliga märken. Vissa märken har mycket erfarenhet av att tillverka växelriktare. De har också varit inblandade i branschen en längre tid. Detta betyder att det är möjligt för dem att bygga ett pålitligt rykte. Så länge ett varumärke fortsätter att leverera bra växelriktare regelbundet kommer deras rykte att bli bättre och bättre. SMA växelriktare är ett bra exempel på produkter från ett varumärke med gott rykte.

Att köpa solceller och en växelriktare

Så du vill investera i solceller på kort sikt? Eller har du redan haft dem ett tag och behöver byta ut din växelriktare? Välj då ett av de mest pålitliga märkena just nu.

Kolla till exempel med en pålitlig grossist solpaneler. Då kommer du att ha ett stort utbud att välja mellan. Det finns en bra chans att du kommer att stöta på en växelriktare som är väl lämpad för dina specifika preferenser. Du kommer sen ha den i runt 10 till 15 år innan den behöver ersättas igen. Sammantaget ger kombinationen av solceller och en växelriktare hög avkastning. Både när det gäller pengar och att minska ditt koldioxidavtryck. Med dessa fakta i åtanke är det ingen överraskning att försäljningssiffrorna för växelriktare fortsätter att stiga.